Het zijn spannende tijden in de autowereld! Vrijwel alle autofabrikanten kondigen elektrische auto’s aan, maar de verschillen zijn groot. Terwijl het ene merk binnenkort een eerste elektrische auto op de markt zal brengen, zijn andere fabrikanten al bezig met een tweede generatie. Hyundai gaat nog een stap verder en kondigt naast een nieuwe elektrische auto ook een model met brandstofcel aan. Beide zijn vanaf de zomer leverbaar en waren heel even in Nederland voor een eerste kennismaking.
Hyundai heeft grootse ambities. Het merk wil in het jaar 2021 wereldwijd het groenste automerk zijn. Om die ambitie waar te maken, is het belangrijk om nu al te beginnen. Daarom introduceerde Hyundai eerst de IONIQ, die leverbaar is als hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch model.

Nog voordat de productie begint, waren twee handgebouwde exemplaren van de Hyundai Kona Electric en Hyundai Nexo in Nederland te bewonderen. Daarmee doet Hyundai waar het het beste in is: luisteren naar de klant en inspelen op de vraag. SUVs zijn populair en elektrische auto’s hebben de toekomst en dus introduceert Hyundai twee elektrische aangedreven SUV’s.

De Kona Electric heeft een grote actieradius, kan snel laden en heeft een rijke uitrusting.

Afgaande op eerdere ervaringen met de Kona met benzinemotor zit het met de rijeigenschappen ook goed. De prijs van de Kona Electric is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar volgens Hyundai wordt “rekening gehouden met de bijtellingsregels van 2019”. Dat is een indirecte manier om te zeggen dat de prijs van de de sterkste en meest luxueuze Kona Electric onder de 50.000 euro blijft.

Tegelijk met de elektrische Kona wordt de Nexo geïntroduceerd. De Nexo heeft dankzij een “brandstofcel” een grotere actieradius dan een elektrische auto en heeft binnen luttele minuten een volle tank. De Nexo is grofweg even groot als en kost naar verwachting hetzelfde als de meest luxueuze Hyundai Santa Fe (zo’n 65.000 euro). De Nexo biedt echter meer comfort, terwijl de uitstoot uit alleen waterdamp bestaat.

     

Lees meer informatie op de website van AutoZine.

plus

  • Subliem audiosysteem

  • Bruikbare actieradius (40 kWh / 300 km. ;  64 kWh / 470 km (gemeten volgens de nieuwe WLTP-norm)